sobota 27. července 2013

Tohle může udělat jenom blb

Dnešní noc málem skončila už v půl třetí. Vzbudila jsem se a zjistila, že vidím odlesky modrého záchranářského majáku. Při pohledu z okna jsem zjistila, že před domem stojí tři hasičská auta a do vchodu se hrne hasič za hasičem. Obě dvě kouřová čidla ale byla potichu, a to někdy reagují i při smažení. Na chodbě se svítilo, ale nikde ani stopa po nějakém maléru, který by měli řešit hasiči. Že by prasklo potrubí ve sklepě? I to se tu svého času stalo.

Dostavili se i policajti, napasovali škodovku mezi hasičská auta a k dovršení všeho toho zmatku se mezi tím vším měl proplést autobus. Jede jen jeden za hodinu, tak si můžete myslet, jak šikovná náhoda to byla, že jel zrovna v momentě, kdy z obou stran cesty stála hasičská auta. Policisté se bavili s tou partičkou, která se nám každou noc slézá pod okny. Je jich asi tak šest kluků zhruba mého věku, vede to náš soused, asi tak o dva nebo tři roky starší než já. Co se o něm povídá, lépe nezveřejňovat. Nic pozitivního to není a bohužel se zdroje (dokonce i ty, co nebydlí přímo v domě) poměrně vzácně shodují na jeho ne zcela legálních "podnikatelských" aktivitách. Jeho kumpáni mají pověst podobnou. Navíc jsme předevčírem řešili vloupání do kočárkárny, prádelny a kumbálu pod schody. Nic se neztratilo (bylo to během roku už potřetí, takže tam téměř nic nebylo), ale jsou poškozené zámky. Asi nebudete potřebovat tři pokusy, když se zeptám, jestli tušíte, koho celý vchod podezřívá.

Pár zásahů hasičů jsme už zažili, ale vždycky to bylo proto, že si někdo (ano, většinou ten soused) zabouchl klíče, ale to přijelo jedno hasičské auto bez majáku a rozhodně na sebe nevolali, jestli si mají vzít dýchací přístroje.

Asi po pěti minutách se ale hasiči začali vracet, nejdříve odjelo jedno auto, pak společně policisté a další hasiči a jako poslední se zpoza kaštanu vylouplo auto s výškovým žebříkem, který byl doteď schovaný za hustými větvemi.

Aby bylo jasno, mám panickou hrůzu z jakéhokoliv ohně většího než je svíčka - dokonce ani táborový slibák mi není úplně příjemný a oheň v kamnech už vůbec ne. Takže třebaže akce skončila ve tři čtvrtě na tři, podařilo se mi usnout až někdy před čtvrtou, až se odboural adrenalin. Ani jsem nepočítala, že ještě vůbec zaberu.

Nevýhodou malého města je to, že se tam všechno hrozně rychle rozkecá. Ráno jsme se dověděli, co se stalo. Vůdce té naší bandy si zabouchl klíče, tak zavolal hasiče, že mu doma hoří. Znění předávané živými tamtamy potvrdil web místních hasičů.

Tohle fakt může udělat jenom blb.

Vzbudil celý barák a má štěstí, že máme cca 5 let profesionální posádku hasičů, protože jinak by jeho zabouchnuté klíče vzbudily celé město - poplachy se ve dne v noci vyhlašovaly klasicky sirénou. Navíc tenhle zásah nejspíš dostane vyúčtovaný - stojí to kolem 10 000, jsou v tom náklady na výjezd a k tomu pokuta. Nejhorší je, že opravdu nejde o člověka mentálně zaostalého. Tomu by to člověk ještě jakž takž odpustil...

Žádné komentáře: